Sensei Boro: O Anan-Do meditaciji

U radu Anan-Do i Do Centra, meditacija je sastavni dio cjelokupne poduke, i nadopunjuje i tai chi chuan i chi kung i kempo - kao odabrane fizičke metode.

Usprkos uvriježenom mišljenju da je meditacija nešto pasivno, u preporučenoj Anan-Do meditaciji nalazimo veliku dinamičnost. Kretanje od grubljeg ka finijem i raznolikost tehnika odudaraju od klasičnih oblika meditacija. Iskusniji meditanti počinju sve bolje razlučivati između modernih, klasičnih i Anan-Do pristupa. U Anan-Do metodi se vodi računa o oživljavanju Vrijednosti. Kao što navodi Konfucije: “Staro vino u nove bačve”.

Anan-Do meditacija je preporučena metoda za nadilaženje naše “donje piramide” i - ukoliko je popraćena ispravnim razumijevanjem odabranih fizičkih metoda - pomaže u uravnotežavanju četiri niža aspekta ljudskog bića. Kad kombiniramo metode koje osvješćuju, osnažuju i balansiraju aspekte donje piramide i potom ili paralelno s tim uvodimo meditaciju kao metodu koja može inicirati slutnju o postojanju duše, to nam pomaže u uspostavljanju kontakta s vlastitim unutarnjim bićem. Kad počnemo i živjeti u skladu s tim novo-stečenim uvidima, možemo reći da smo se opredijelili za put Nastojanja.

U Nastojanju, naslućeni kontakt nam omogućuje dotok energije s višeg aspekta. To nam pomaže da se bolje snalazimo u svakodnevnici. Uspješna “aktivna navigacija” u svakodnevnim aktivnostima postaje neodrživa ako nismo adekvatno pripremljeni i ojačani dobro odabranim disciplinama i stručnim kombiniranjem metoda. I stalnim preispitivanjem stava - jer krivi stav ili loš pristup meditaciji može izazvati kontraefekt i umjesto da osposobljava um, samo ga još jače veže i učvršćuje u starim, usvojenim obrascima, ne dopuštajući kvalitetnija nova iskustva.

Meditacija olakšava otkrivanje unutarnjeg bića, i može poslužiti kao spona između vanjskog i unutarnjeg, vježbanja i filozofije, svjetovnog življenja i razumijevanja, naše niže i više prirode. Iako pripada unutarnjim metodama, i meditacija kao i druge Do odabrane metode, ima svoju vanjsku (yang) i unutarnju (yin) stranu.

Za naprednije vježbače, Anan-Do meditacija je neodvojiva od cjelokupnog Do treninga, a osim dobro poznatih popratnih blagodati, ozbiljnom Do studentu pomaže da definira i dinamizira odluku o Nastojanju.