Tai Chi Chuan - duboki Chi Kung
ili
meditacija u pokretu

"Tai Chi Chuan je disciplina koja nam pomaže na stotinu načina, a niti na jedan nam ne može naškoditi"

 

stav iz Yang Tai Chi formeTai Chi Chuan je fizičko–mentalna disciplina temeljena na principima kineskih borilačkih vještina, medicine i filozofije.

Tai Chi Chuan primjenjuje fizičke pokrete i umnu koncentraciju za generiranje, stimuliranje i distribuciju vitalne energije po čitavom tijelu.
Tai Chi Chuan možemo definirati i kao dinamični ili duboki Chi Kung.

Dok se u statičkom Chi Kungu većinom primjenjuju klasični položaji za meditaciju – puni ili polu lotos, ležeći ili varijacije uspravnih stavova kao i stavovi izdržljivosti od kojih je, preko Karatea i Kungfua, najpoznatiji jahači stav (kiba dači), dinamični Chi Kung uključuje discipline kao što su Tai Chi Chuan, Pakua Chang i Hsing I. To su napredne, duboke ili unutarnje forme Chi Kunga, čija je glavna vanjska karakteristika pokret, a unutarnja smirenost.

Postoje i druge terapeutske dinamične Chi Kung tehnike, čijim se ritmičkim ponavljanjem obnavlja energetska ravnoteža u određenim dijelovima tijela ali Tai Chi Chuan se s pravom naziva “kraljicom svih Chi Kung disciplina”.
U Tai Chi i Chi Kung formama, bilo dinamičnim ili statičnim, pravilne fizičke stavove moramo kombinirati s umnom koncentracijom, za kontrolu disanja i kreativnu vizualizaciju. Time se generira, mobilizira i distribuira vitalna energija – chi – i smiruje um.
Najpoznatiji i najpopularniji stilovi Tai Chi Chuana danas su Yang stil, Chen stil i Wu stil.
Zbog superiornosti vještine majstora Chen obitelji iz istoimenog sela, kao što je Chen Xiaowang, ali i dinamičnih karakteristika samog stila, ovaj, dokumentirano najstariji stil, postaje sve popularniji.

U Yang stilu, naglasak se danas općenito stavlja na terapeutsko–meditativni aspekt, i smatra se da se borilački aspekt potpuno izgubio. Daleko od toga. Zeng Manqian (Cheng Manching), te naročito njegov učenik s Malezije Sifu Huang Xiangxian (preminuo 1992.), bili su najbolji primjer efikasnosti Yang stila i kao superiorne i praktične borilačke vještine.
Temeljeći se na zajedničkim principima, sve forme Tai Chi Chuana imaju sličnu ulogu u održavanju zdravlja, vitalnosti, kondicije, u borilačkoj primjeni i dalje…

Tai Chi Chuan je idealna vježba za otklanjanje napetosti. U današnjem svijetu, punom užurbanosti i stresa, pomaže u sprječavanju i liječenju niza psihosomatskih bolesti koje su posljedica modernog načina života, loše prehrane, pomanjkanja fizičke aktivnosti i preopterećenosti brigama. Vrlo dobro znamo da je stres neposredno povezan s fizičkim zdravljem, jer stvara mentalnu napetost što dovodi do fizičkih bolesti.
Tai Chi Chuan povezuje fizičko sa mentalnim opuštanjem i time jača prirodni imunitet organizma, smiruje um, pa se stoga i naziva “meditacijom u pokretu”.
Tai Chi Chuan možemo smatrati vrstom univerzalnog tonika i dragocjenim darom kineske kulture čovječanstvu.