(Damir Tenodi: Lohan Kung; Anan Press 1994.)

Što se postiže stojećim Chi Kungom i Namatanjem svile na vreteno?

Ovim se tehnikama upošljavaju i ujedinjuju pažnja, umne snage i emocije, a fluidnost i neprekinutost pokreta dovodi do totalne relaksacije u pokretu.
Tako smo već prije same forme, donekle, povezali i sinhronizirali rad dvaju najnižih aspekata-fizičkog i energetskog.
Energetsko tijelo je akumulator koji napaja fizičko i omogućava obavljanje rada i kretanje tog našeg stroja. Znači nije dovoljno samo instrument održavati u redu, nego moramo provjeriti i baterije, kontakte, veze/kabele kojima teče struja i ponekad bateriju priključiti na punjač. Svrha energetskog aspekta (ili energetskog tijela) je prijem, apsorpcija i distribucija vitalne energije fizičkim tijelom, kao i veza između fizičkog tijela i drugih viših aspekata koji imaju izuzetno važnu ulogu u našem sveukupnom egzistiranju i bivanju.
Radimo li Stojeći Chi Kung i Namatanje svile svaki puta prije Lohan Kunga, Tai Chi-a ili bilo kojeg tvrdog stila, energijom ćemo prožeti čitavo fizičko tijelo i pokretima pridodati posebnu kvalitetu-"supstanciju", kako to nazivamo u Tai Chi žargonu.
Tehnike će tada već na prvi pogled (samo za senzibilnog promatrača, naravno) plijeniti određenom težinom i lakoćom u isti mah, dubinom, uravnoteženošću, ritmom, fluidnošću, povezanošću i transcendentnošću, karakteristikama koje ove vještine odvajaju od svih ostalih fizičkih bavljenja.
Kod izvođenja tehnika velika se pažnja poklanja odnosu između brzine, ritma i opuštenosti i treba dosta vježbe da se to troje uskladi, inače forma ili izgleda "preteška i usporena" (pokreti su olovni i propadajući, energija "curi" iz pokreta) ili fizičko žuri i hita ispred energetskog, pa se gubi povezanost, odvaja se bit od forme, jer energija zaostaje za pokretima, koji tada zbog pomanjkanja naboja izgledaju prazni.