(Damir Tenodi: Tai Chi; Anan Press 1985.)

U Tai Chiju nema mjesta fizičkoj snazi (li). Sve se temelji na konceptu međudjelovanja uma (i) i unutarnje energije (chi), te se rad na mišićnoj snazi smatra kočnicom napredovanja.
Psihička napetost i tjelesna preopterećenost dovode do unutarnje neravnoteže i vanjske ukočenosti. Zabrinutom su čovjeku ramena podignuta, leđa pognuta, disanje mu je plitko, a pokreti nagli i nekontrolirani. Pažnja mu luta, a čitav osjećaj nelagodnosti kao da dolazi iz želuca. Nasuprot tome, svako istinsko zadovoljstvo je popraćeno lagodnim osjećajem opuštenosti. Relaksacija je u naširem smislu ostvarivanje unutarnjeg sklada svih kretanja, odstranjivanjem svih vrsta napetosti. Osnovni "benefaktor", chi, ne može slobodno kružiti ako živčani sustav i mišići nisu opušteni. Zbog toga je potpuna opuštenost ključ uspjeha cjelokupnog našeg vježbanja.
Relaksacija, u smislu smirenosti bića, daje kvalitetu trenucima sadašnjosti... Jednom povrijeđeni, zatvaramo se prema zlu, ne misleći da pri tome zatvaramo vrata i dobru ... Sa sumnjama ili lošim iskustvima u srcu, pronalazimo u životu uvijek iste stvari ... Sve lijepe i razumne riječi teško ispiru srce od nataložene ružnoće, jer ljudi "poučeni lošim iskustvima" teško vjeruju jedni drugima. Možda je zbog toga potrebna vještina koja će pokretom, a ne govorom, unijeti više optimizma u naše duše.
Organske bolesti i psihički poremećaji hrane se isključivo ljudskim brigama, očajem i skepticizmom. Sređenost i optimizam najbolja su preventiva, te se preporučuje svima koji žele voditi zdrav život.

OSTALI PRINCIPI

MEKOĆA POKRETA - SHU - Mekoću pokreta u Tai Chiju omogućuju, u prvom redu, opuštenost i kružne tehnike. Eleganciju i prirodnost sadrže samo pokreti koji opisuju neke krivulje, nikako oštri, nagli i isprekidani. Uostalom i građa naših zglobova odgovara takvim kretnjama. Mekoća tehnika ne smije se poistovjetiti sa mlitavošću. Ona je rezultat laganog mišićnog tonusa i kruženja unutarnje energije.
KRUŽNE KRETNJE - YUAN - Kao što smo objasnili, svi pokreti u Tai Chiju su kružni ili opisuju neku krivulju. Razlog tome je to što su kružne kretnje ruku popraćene isto takvim kružnim kretanjima u tijelu, optokom krvi, cirkulacijom zraka i s njima se usklađuju. Još važnije, kružne kretnje akumuliraju chi u područje Tan Tiena, točki tri prsta ispod pupka, težištu tijela i mjestu stalne umne koncentracije za vrijeme vježbe. (Sve energetske forme u borilačkim sustavima sadržavaju polagane i kružne tehnike.)
Naš um također djeluje u neprekinutim kružnim tokovima, oni ga smiruju i pobuđuju na pravilan rad. Ruka je najsavršeniji instrument uma. Sve što um zamisli, ruka i ostvari. Prema tome, možemo reći da je ona funkcionalni dio mozga, sve što se događa u mozgu reflektira se u kretnjama ruku. Napetost izaziva grčevite i pravocrtne, a smirenost lake i kružne kretnje. Stari majstori dobro su poznavali vezu um-tijelo i vjerovali da ona djeluje i u obrnutom smjeru. Zato su u Tai Chi "ugradili" samo kružne i fluidne tehnike, koje svojom prirodom smiruju umne snage. Tako smireni um djeluje na tehnike, pa postaju još rafiniranije.
RAVNOTEŽA - Savršena ravnoteža zahtijeva dobru fizičku kondiciju, izvrsno poznavanje tehnika, mekoću, lakoću i neprekinutost pokreta, te potpunu umnu i tjelesnu opuštenost. Koordinacijom nabrojenih elemenata, ostvaruju se zadovoljavajući rezultati.
LAKOĆA I NEPREKINUTOST POKRETA - Dvije neodvojive značajke pokreta u Tai Chiju su lakoća i neprekinutost. Njihovu važnost najbolje ćete uočiti usporedbom vađenja niti iz čahure dudovog svilca. Nit se iz čahure mora izvlačiti lagano i bez prekida. Ako upotrijebimo previše snage ili ako zastanemo s izvlačenjem, nit će se prekinuti. Slično tome, ako nam pokreti u Tai Chiju nisu laki ili su isprekidani, nikad nećemo uspostaviti pravilno kruženje unutarnje energije, i sav rad bit će nam uzaludan.