(Majstor Ananda: Komentari na življenje - Upute korisniku; Anan Press 1990.)

... ne trebaju svijetu ni duši neki glupavi, strpljivi pasivac koji, primirujući se, odvajajući se i potiskujući misli, emocije i strasti pokušava postati aspirant, nego svijetu i duši treba osposobljeno, uvježbano tijelo koje ju može izraziti, inače duša ostaje nijema i očajava zbog tog jadnog, neshvaćajućeg, dobronamjernog glupana.
... U paralelnoj pripremi treba i emocije prilagoditi, ne toliko oslobađajući ih se, nego ih moći otkontrolirati znanjem i razumijevanjem prave naravi i svrhe, ili bolje reći nesvrhovitosti svakodnevnih emocionalnih angažmana.
I tako, oslobađajući prostor na sva tri aspekta, biće stvara recimo čistoću u okviru koje može početi djelovati - svjesno odgovornosti i snage vlastite namjeravane kreacije.
To pročišćavanje, odbacivanjem suvišnog, se ne može nazvati ni dobrim ni lošim, jer samo po sebi ne znači ništa. Značaj tek dobiva i poprima po onom čime ga kasnije biće nadomješta...
... Zato se kaže da nema viših i nižih aktivnosti, nego samo po motivima bića aktivnost može biti viša ili niža - dok je sama po sebi neutralna i data bićima na formiranje ili oživljavanje.
To je uzrok ili razlog tajnovitosti kojom su znanja bilo koje vrste od pravih znalaca na neki način u tajnosti čuvana i to nije tajnost odabranih ili za odabrane, nego tajnost zbog činjenice da će nerazbuđeno biće od najplemenitije ideje napraviti rušilačku snagu.
Nisu znanja zabranjena, nego je zabranjena njihova zloupotreba; ukoliko nesmotrenošću Svjesnih ta znanja dođu u ruke neosviještenih - svi osjećaju posljedice... ne samo to rušiteljski raspoloženo, nesvjesno biće, nego svijet kao plan bivanja i to dobro znaju oni koji se onda čine kao tajnoviti ili uvijek izolirani...
... Nije duhovnost materijalno ne priznavati, nego materijalno pod kontrolom držati i to materijalno duhovnom podrediti na taj način da u tom materijalnom nema nekih uzbuđenja ili prepreka u smislu teških briga ili velikih egzistencijalnih problema; i tako oslobođeno biće može unutar te discipline fizičke početi stvarati disciplinu duhovnu...