Shifu Damir Tenodi

Mačak Smucek i Shifu Damir Tenodi, Sydney 2001.Shifu Damir Tenodi, majstor terapeutskih i borilačkih vještina, je 1968. počeo podučavati karate, zatim Tai Chi i Chi Kung, prvo u Zagrebu a od 1983. u Sydneyu. Danas podučava Anan-Do integrirane forme, a u Zagrebu povremeno održava seminare za naprednije polaznike.

U svoju rutinu je 1980. uveo Tai Chi Chuan – Yang stil. Prvi učitelj bio mu je dr. Tsao Detsong, koji je nekoliko godina proveo u Zagrebu i čije izuzetno majstorstvo uvijek naglašava kao nešto jedinstveno.

Nakon odlaska u Sydney 1983., Shifu Tenodi je 1984. počeo trenirati Chi Kung (18 Lohan Kung, Sil Lohan, Dai Lohan i Wu Chi) s Chen Yongfaom, “čuvarem stila” pete generacije Choy Lee Fut Kung Fua.

Od 1988. u svoj rad uvodi i Chen stil – najstariji stil Tai Chi Chuana, a od 1991. radi s Chen Xiaowangom, najpoznatijim svjetskim majstorom i čuvarem tog stila.

Od 1995. do 2002. Shifu Tenodi intenzivno je radio i s jednim od najboljih današnjih predstavnika Yang stila, učenikom majstora Huang Sheng Shyana, koji je pak učio od Cheng Manchinga.

Od 2000. do 2004. trenirao je i Hsing-I, s jednim izvrsnim taoističkim majstorom unutarnjih disciplina.

Shifu Tenodi, kroz kontinuirani rad s ovim majstorima vještine, definira i razrađuje strukturu svog djelovanja, potrebnu za sljedeći krug rada.

Sljedeći krug

Sljedeći krug je definiran kao formuliranje i integriranje formi, a temelji se na učenju Majstora Anande, pod čijim vodstvom od 1987. Shifu Tenodi definira Ideju koja je danas uobličena u Anan-Do metodu poduke.

 

 

 

Shifu Tenodi 1985. u Zagrebu objavljuje svoju prvu knjigu - "Tai Chi - povratak zdravlju";

uslijedile su knjige:
"Yin i Yang izvan svog kruga", "Lohan Kung" i "Terapeutske borilačke vještine".

Od materijala Majstora Anande, do sada su objavljeni sljedeći naslovi:
"7 eseja"; "Komentari na življenje - upute korisniku 1 i 2"; "Dijalozi 1988."; "Dijalozi 1989."

Shifu Tenodi povremeno u Hrvatskoj održava seminare prvenstveno za iskusnije vježbače s određenim predznanjem, koji su donekle svladali formu.Zainteresirani početnici se za Anan-Do tečajeve i seminare mogu pripremati kod Bore Ranitovića, iskusnog majstora borilačkih i terapeutskih vještina, koji od 1990 studira Anan-Do metodu poduke, i glavni je instruktor i jedini ovlašteni predstavnik Anan-Doa za Hrvatsku. U svom Centru Sensei Boro Ranitović nudi tečajeve i održava seminare za čiji se raspored zainteresirani mogu obratiti na "Do" Centar.