Što je Anan-Do ?

Anan-Do je metoda poduke Damira Tenodija koja uključuje dvostrukost - unutarnje i vanjsko, učenje i forme. I staro i novo, u čemu se tradicionalne forme koje radi s vrhunskim autoritetima pojedinih vještina, čuvarima stila, povezuju s potrebama današnjice i prožimaju učenjem Majstora Anande.
Idejni začetnik je Majstor Ananda. Formuliranje vanjskog rada, započeto 1987. godine, razrađuje i provodi Damir Tenodi, uz pomagača Vesnu Tenodi.

Zašto Anan-Do ?


Majstor Ananda u svojim materijalima razrađuje pitanje svrhe svih ljudskih aktivnosti i govori o potrebi za pomakom u pristupu, namjeri i načinu provođenja odabranih djelatnosti, i o potrebi za boljim osmišljavanjem naših angažmana. Odgovor na pitanje što je uzrok i svrha Anan-Do poduke, sumira ovako:

"Anan-Do je uvod u Nastojanje i počinje odlukom bića. Kad odluči da prestane biti samo biće na zemlji i odluči postati duša u svijetu."

Anan-Do sudionike tečajeva potiče da budu što bolji u onom što jesu. Ako su kršćani, da dožive bit Kristovog učenja. Ako su muslimani, da prodru u Islam i sufističke misterije. Ako su budisti, da svijest o osmerostrukim odgovornostima upletu u svoju svakodnevnicu.

Anan-Do ne zagovara ekskluzivnost niti jedne religije ni ideologije, ali ih sve obuhvaća. Zalaže se za komparativni studij religija, filozofije i znanosti, do točke kad se više ne može previdjeti bitnu sličnost ideje (yin) a sve manje uočavati razlike u ceremonijama, obredima i oblicima (yang).

Anan-Do studenti uče razlikovati srž odabranog učenja od njegovih degeneriranih oblika i sve bolje uviđaju važnost interpretacije i preispitivanja.

Napredniji studenti su oni koji su odbacili inerciju i odlučili se angažirati, znajući da iako spoznaja može biti trenutačna, za nju se mora stvoriti podloga. Priprema podloge je neizbježno rigorozna i dugotrajna. To više nisu samo disciplinirani vježbači koji redovito dolaze na treninge i dobro svladavaju forme, nego studenti koji su prevladali materijalnu, duhovnu i mentalnu pasivnost.

 

Što su integrirane Anan-Do forme?


Integrirane Anan-Do forme temelje se na:

A - Klasičnim, izvornim formama kako ih je Shifu Tenodi učio od vrhunskih autoriteta - čuvara stilova pojedinih disciplina

B - Vlastitim iskustvima u terapeutskim i borilačkim vještinama i proučavanju srodnih disciplina

C - Učenju Majstora Anande

 

Kako su Anan-Do forme modificirane?


Integrirane Anan-Do forme su modificirane tako da početnik ili površni promatrač ne može lako uočiti razliku između klasičnih, izvornih formi i integriranih Anan-Do formi, jer su se modificirale na drugim razinama, isključivo u konzultaciji s Majstorom Anandom.

Shifu Tenodi je uvijek otvoren i spreman isprobati varijacije klasičnih formi i tako je primijetio da za svaku klasičnu formu postoji niz različitih izvedbi, ovisno o osobnosti, razumijevanju i fizičkoj konstituciji pojedinih majstora.

Primijetio je također da se u svim tim modifikacijama i varijacijama, manjim ili većim, bez obzira na prisutnost temeljnih klasičnih principa, radi o izmjenama na razini fizičko-energetske vještine.

A takve izmjene, u širem kontekstu, ostaju bez većeg značenja.

 

Anan-Do poduka


Shifu Tenodi podučava na tri razine:

  • najšira razina poduke, definirana kao Do, se odnosi na tri niža čovjekova aspekta-fizički, energetski i emocionalni.
  • sljedeća razina poduke uključuje Anan-Do meditaciju i proučavanje Materijala.
  • treća razina poduke je individualizirana, pojedinačna poduka Anan-Do metode.

Anan-Do djeluje u tri kruga

  • preko knjiga - sa najširom javnošću i čitateljstvom
  • preko otvorenih treninga-sa vježbačima kako Tai Chija, tako i svih drugih srodnih metoda i stilova
  • preko individualizirane poduke

 

Metode


Borilačke vještine
- Karate s naglaskom na katama.
Terapeutske vještine
- Tai Chi i Chi Kung.
Individualizirana poduka
Yoga
- s naglaskom na pranajami.
Anan-Do meditacija

 

Anan-Do simboli


Majstor Ananda kaže: Što je biće naprednije, to se sve manje ističe u svijetu. Aspiranti i adepti su neprepoznatljivi, jer su to što jesu po unutarnjem stavu a ne po vanjskim obilježjima. Istodobno, svaki vanjski simbol je prihvatljiv ukoliko se nosi kao znak prožetosti učenjem, a ne kao oznaka separacije i konfrontacije.

Anan-Do je sažet u simbolu s tri suzice i motu Složni u služenju. Simbol ukazuje na neophodnost trostrukog zalaganja i rad usmjeren ka Njemu-ka sebi-ka bližnjemu.

 

 

Trostrukost se ilustrira i trokutom u kojem se protok energije odvija obrnuto smjeru kazaljke na satu, odozgo ka dolje, udesno i natrag, u stalnom kretanju. Služenje je opet trostruko, i uključuje ispunjavanje dužnosti koju biće ima prema gore, prema sebi i prema svijetu. Složnost je također trostruka i predstavlja postizanje sklada sa sobom, sa svijetom i dalje...


Dvostrukost se odražava u Tai Chi yin-yang simbolu, i u dva trokuta: gornji predstavlja Anan (učenje), donji predstavlja Do (vještine). Meditacija je spona ili točka koja ih povezuje.

Čovjeka, kao višeaspektno biće, možemo interpretirati kao dvostrukost - unutarnje i vanjsko; kao trostrukost - fizičko, emocionalno i mentalno; a dalje se može razrađivati kroz peterostrukost - kao što simbolizira klasična kempo mandala, s elementima zemlje, vode, vatre, zraka i etera; i kao sedmerostrukost po teozofskoj podjeli - fizičko, eteričko (ili energetsko), emocionalno, niže mentalno, više mentalno, budičko i atmičko. Sedmerostrukost ljudskih aspekata nalazi odraz u sedam čakri. Kroz Anan-Do meditaciju se niže tri, preko četvrte, povezuju s višim aspektima. Rad na sedmerostrukosti aspekata nas opet vraća na dvostrukost, kad studenti meditacije počinju učiti o dvojnoj prirodi čakri i kako spriječiti neizbalansirani rad na samo jednom njihovom aspektu.